Kastellet Vaxholm

Tornet Kastellet

Bästa utsikten i Skärgåden!

När du stiger i land på Vaxholms Kastell möts du av den fantastiska fästningen och efter en kort promenad är du inne på den ståtliga borggården. Klättra de 130 trappstegen upp i Tornet Kastellet och njut av den spektakulära utsikten i 360 grader – på en klar dag kan man se ända bort till Hammarbybacken och Globen.

Lite kuriosa

I filmen ”Pippi på de sju haven” byggdes Sjörövarnas borg upp här på Kastellet och flertalet scener spelades in på Vaxholms fästning. Tornet var perfekt att hålla någon fängslad i och där fick Pippis pappa sitta.

Lite historia

Det nuvarande tornet ersatte ett runt torn på platsen vars äldsta delar var från 1500-talet. Dagens kvadratiska torn byggdes under åren 1850–1852. Bottenvåningen användes oftast som förråd, men under delar av 1870-talet användes det även som krutförråd efter det att man upptäckt att det befintliga Kruttornet (som finns kvar på Södra sidan av borggården) var för dåligt skyddat in mot borggården för att klara överskjutande skott från norr. 
Första våningen användes som regementsexpedition för kustartilleriregementet, KA 1 fram till 1936. De 2–4: e våningarna användes som förläggningar och logement för 10:e Kompaniet (Yrkeskompaniet), som innehöll handräckningspersonal, eldare, motortekniker och sjukvårdare m.fl. Delar av Yrkeskompaniet låg kvar ända till 1945. Översta våningsplanet användes som gymnastiksal fram till 1886 då den nya gymnastiksalen stod färdig (Exercishuset)