Närproducerad julmat på Vaxholms Kastell

Annika Gorgiev

Traditionellt julbord med lokal förankring
Annika Gorgiev, nytillsatt kökschef på Vaxholms Kastell, berättar entusiastiskt om den lokalproducerade julmaten och råvarornas höga kvalitet. Vi samarbetar med många småproducenter i närområdet. Några av dessa är Vaxholms Bryggeri, Ö-märkt Skärgårdskött, Husmor Lisas Fine Dining, Siggesta gård, Roslagshonung, Vaxholm Kafferosteri, Skarpö Gård och Rindö Ostmakeri.

Svenska råvaror och närproducerat kött
I våra menyer och på vårt julbord har vi valt att arbeta med svenska råvaror av hög kvalitet. Den största delen av köttet på julbordet (75–80 %) har producerats på ett ansvarsfullt sätt i Stockholms skärgård och intilliggande kommuner där djuren rör sig fritt, tas väl omhand och bidrar till en levande skärgård.

Julbord

Ö-märkt lammstek och köttbullar med öl
På vårt julbord hittar du bland annat Ö-märkt lammstek och Skärgårdsbog. Vi gör självfallet våra egna köttbullar, kryddade med öl från Vaxholms Bryggeri. Uppdukat finner du även kökets egen rökta och lättgravade röding. Vi har även valt att grava en av våra laxar i Vaxholms Pale Ale för att får en lite markerad beska som passar bra till/i gravad lax.

Kastellets syltor, pastejer och rullader
I år, precis som tidigare år, tillagar vi alla syltor, pastejer och rullader själva. Rullsyltorna gör vi på svensk kalv med klassisk kryddning. Det kommer även finnas rullsylta på svensk gris (en egen variant av porchetta)

Julmat

Lokalt producerad ost och hemkokt marmelad
På ostbordet kommer det finnas lokalt producerad ost från Rindö Ostmakeri, som flertalet gånger har tilldelats SM-medalj i Svenskt Mathantverk. Ostar som Brämmströms salut, Rindö ädel samt årets nyhet, en cheddarost lagrad på vår systeranläggning Oscar-Fredriks borg på Rindö att kommer serveras. Till detta finns hemkokta marmelader.

Julmarmelad

Dessertbord och egenkryddad snaps
På dessertbordet hittar ni allehanda godsaker, bakade och tillverkade på Kastellet. Vi har shots på egen plockade nypon från Skarpö och vinbärstårta på bär från personalens trädgårdar. Självklart har vi också vår egenkryddade snaps som passar till de flesta av våra läckerheter.

 

Här kan du läsa om och boka våra julbord

 

 

 

2015-11-06 | Julbord, Kastellet, Nyheter